söndag 28 juni 2015

I skuggan av Boye

Så lade sig en stillhet över mig. En fyra veckor lång vila, vilket jag känner att behövs. Jag blundar och känner lugn. Jag ska fylla dagarna med färg och ord, bygga meningar och splittra tankarna. Jag har i flera dagar haft fröken Boyes ord inom mig. Det är som att hon har viskat i mitt öra, hemligheter. Jag skrev en hyllning till henne. Eller snarare kanske en respons om att jag förstår vad hon menar. Jag tar det till mig. Det är ett svagt eko av henne.


Åh, Fröken Boye, visst gör det ont
Visst räds man en ängslans olycka
Visst räds man det som brister
Och lämnar ett säkert kval

Men hur ofta glömmer vi ungdomens vånda
Och försummar det som en gång var?

Åh, Fröken Boye, mina knoppar är nu brustna
Men jag andas än idag
Jag minns och ekar ut den tidens kväden
Fast den sorgen ej finns kvar

Bild: John William Waterhouse (Gather Ye Rosebuds While Ye May)

tisdag 16 juni 2015

Sommarnektar


Solen och sommaren är schizofren. Regn och kyla blandat med värme och brännande strålar. På morgontimmarna fryser jag och värmer mig med kaffe. På kvällen kastar jag kläderna. Plagg efter plagg. Och så skriver jag än här och än där. Små fraser och ord som plockas ihop. En mening på tåget, en mening i duschen och tankar som kommer och försvinner. Och så den där åtrån. Känslan.

Du är en källa
av riklig åtrå
Det rinner, forsar
ur din mun
Jag dricker din kärlek
som nektar
Och slickar
pollen
från din kropp


Bild: Jan Bruegel den äldre

söndag 14 juni 2015

Haiku - Hjärtelycka



Det är stilla. Men jag hör ändå livet omkring mig. Grannarnas fotsteg som vibrerar genom taket och väggarna. Skratt från gatan nedanför och fåglarna som sjunger på innergården. Livet flödar och leker. Jag sitter uppkrupen i min soffa med nybryggt kaffe och sockerkaka. Jag har pennor och papper framlagda, utifall kreativiteten skulle komma och hälsa på. Det gör den, ibland. Men sen läste jag lite gamla texter som jag skrivit. Några var bra, andra mindre bra. Några har växt och förändrats. Och mitt i allt upptäckte jag haiku. Det är lite som meditation. Tankarna stannar, formas till en pilspets av fokus. Jag gillar det.

Haiku x 3.



I hjärtat finns du
Fylld av min längtans åtrå
I en blodig värld

Däri lever du
Matad med min kärleks glöd
Och sover stilla

Trådskogen andas
Vaggar dig till blid tystnad
Tills mörkret faller

Bild: Tumblr