måndag 8 juli 2013

Naturkraft

Det blev ett avbrott i livet, en slags dödsförklaring som suddar ut gamla spår och mönster. Under ett kort ögonblick stod hjärtat stilla och blödde. Men som med mycket annat behövs det kaos för att man ska tumla runt och hamna på rätt väg igen. Det behövs orkanvindar som gör att man man blåser fram till något nytt. Med lite Voodoopulver började hjärtat att slå igen och Erzulie Freda sydde ihop det som blev kvar.

Jag fick ett jobb, jag fick ett hem, jag fick bli min egen. Det är en ganska bra grund att börja på. Och just nu breder dalaskogarna ut sig med all sin kraft. Naturen tycks ta över, den sväller och växer. Djuren flockas och bergen lyser blå i horisonten. Doften av frodig mark ligger tung, och då och då kan jag känna förnimmelsen av myrvatten och tall.

Förmodligen behöver jag lugnet. jag behöver andas och låta betongen ramla av min kropp.
Snart hörs skratten och ropen här borta. Då kommer de att samlas från alla håll och kanter, lockas hit till dans och sång, som om de vore dragna hit av fruktbarhetsguden själv. Jag ska stå i mitten, och välkomna allt.

fram tills dess dricker jag mitt kaffe och läser om skönheten personifierad.

lördag 9 mars 2013

Ögonblick


AVSKALAD MORGON
En marinblå skugga över staden
som blir till ånga för våra ögon
För sen kommer solen
och sprider liv genom värmen
Du sitter med kaffet i handen
och nyrakad kind
Små, små ljud
av vardagen
Små, små ord
av vårat liv.

Godmorgon.

Idag ler solen åt världen. Vindarna är fyllda med vår och det känns lättare i luften, som att den vet att snart så kommer jorden att brista, gräset växa och blommorna slå ut. Och varje säsong blir man häpen åt förändringarna, som att man efter varje gång glömt bort det underbara i hur naturen förändras. Varje utslagen knopp är en fascination, och den första snön något att minnas. Tills vi glömmer, igen och igen och igen...

onsdag 6 mars 2013

De små grå

SMÅ GRÅ
Små gårdar grå
Av ljusskygga plank
Och törnesorg

Där det kvava livet
Aldrig sinar
Aldrig byts ut

Små själar grå
Som lever i dimma
Och trygghetsvrå

Rädd för världens frestelser
Utanför det vana
Bortom det säkra kalla
Av vårt ödesskrå

Jag vet att mitt barndomshem ligger tyngd under vintersnöns tillsynes eviga täcke. Som i dvala vilar den och väntar på vårens livgivande strålar. Hos mig blåser havsvindar friskt och bitande, men snön är borta. Det gör att man känner sig naken och blottad, speciellt i denna övergång.

Jag är glad att jag tog mig bortom min skyddande sfär. Att jag reste mig och lät mig leva fullt ut redan som ung, istället för att kuvas och blekna. Tallens skuggor är långa och mörka, och i en skog av sådant kvävande träslag är det inte lätt att leva, då kroppen och sinnet vill något annat än vad resten av skogen vill. Likväl finns där ljusa björkdungar, med vildhallon och mossa. Där finns friska älvar och trotsiga berg. Där finns till och med mycket vackra och hjärteglada människor, som ser med klara ögon.

Dock finns det fortfarande skrämmande många som är hjärtskärande grå.

lördag 26 januari 2013

Woolf i gråslasket

Det ligger som en dimma över staden. En tjock, kvävande dimma som i min fantasi är giftgrön och pestsjuk. Det måste vara all den gråa färgen som påverkar. Avsaknaden av spirande grönska och vacker blå himmel, för utanför fönstret ligger snön som tunga, sega spyor, befläckade med brunt och gult. Vart finns inspirationen i allt detta?

Men man kan ju inte ligga som i dvala och vänta på en ny årstid bara för att den som existerar just nu inte faller en i smaken. Jag önskar att det på något sätt kunde vara möjligt att åka iväg och skriva ur sig allt det som vill komma ut. Som Truman Capote kunde göra. Men det jag behöver är disciplin. Har jag det kan jag skriva vart som helst.

Kanske behöver jag Virginia Woolf som en förbannad avgrundsande på min axel. Hon skulle viska fördömande ord i mitt öra närhelst jag vände blicken från orden. Just nu skulle jag välkomna henne. Jag tror att hon får inspirera denna dag. 

Vansinnets Drottning?

onsdag 9 januari 2013

Att ge liv


Jag vill bygga din kropp i lera
Forma dina drag och ge fyrkanter och cirklar mening
Jag vill känna din värme mellan mina fingrar
Och som en gud, vill jag blåsa dig tillbaka till livet

De tomma rummen öppnar och stänger sina dörrar
Blåklockor och lupiner vissnar
Krossas
Medan tiden sakta äter oss alla.

Om jag bara kunde bygga din kropp i lera
Återskapa gamla dagar
Och ditt leende
Då skulle blommorna åter lysa
Åter andas
Åter leva.

Det är mer än ett halvår sedan en nära vän till mig försvann från den här världen. Varför detta kom över mig idag vet jag inte riktigt. Känslan av henne kommer och går, som om hon faktiskt vandrade in i rummet och besökte mig. Ibland vill jag gärna tro att det är det hon gör. Jag ser henne bland lila blommor och friska vindar. För det är där jag så gärna vill att hon ska vara.


tisdag 8 januari 2013

Rätt nyans

 "Med rätt nyans av läppstift kan jag stå emot vad som helst!"

Han suckade och lade ner yxan på marken. svetten rann från hans kropp, ner i urringningen och blötte upp papperet som stoppade upp hans BH. Han satte sig bredvid huggkubben och plötsligt såg han väldigt uppgiven ut. Det var en sådan kontrast att se honom sitta där, i sin lila paljettklänning, mitt ute i ödemarken. Men samtidigt var det så det skulle vara. 

"Du vet att jag hade tänkt att flytta vidare. Bara resa på mig och försvinna. 
Men inte fan ska de få sådan glädje i sitt liv"

Han tände en cigarett och spanade ut över åkern och skogen längre bort. Den där mörka skogen som tycktes omfamna oss alla, vare sig vi ville det eller ej. Bakom honom stod ladan, halvt förfallen och vinglig. Det var där dom hade skrivit det. Sprejat med svart färg mot den röda väggen. "Dö Bögjävel".
Röken från cigaretten virvlade runt, omringade oss och slöt oss samman.
plötsligt reste han på sig igen, kastade bort fimpen och greppade yxan med båda händerna. Han högg och högg under större delen av kvällen. Han kapade vedträ efter vedträ. Låtsades att de var huvuden som sprack. Frustrationen och ilskan pyrde i luften, och jag var glad att det enbart var träflis som splittrades den natten.

För det fanns ingen som kunde klyva ved som han.



måndag 7 januari 2013

De första orden


Ibland vill jag riva i det töcken av minnen som dyker upp
Släppa fram tankarna, även de bakom damm och tystnad
Jag vill få utlopp för den frenesi som dämpade ord ger med sig
Istället för att känna trycket över bröstet
Med stora bokstäver vill jag låta meningar flöda
Sätta punkt när varje ord har fått sin innebörd
Och kraft.

Så vill jag, att orden ska rulla.
Så vill jag, att tanken byggs upp
För att ge betydelse och ork till de glanslösa ord
Som samlas i det yttersta
I det bortesta
I mitt djup.

Underhållning när orden ger vika.

Jag befinner mig i en lägenhet i en av Sveriges större städer. Väggarna är vita och relativt nymålade, precis så som en "innekännare" skulle vilja se sitt hem framställas i den senaste designblaskan. Det är en liten lägenhet, med allt för mycket prylar som ligger och samlar damm. För så är det. Mängder med böcker, papper, bitar av liv och minnen som flyttar med när jag själv reser mig och går. Ibland skulle jag vilja köra ner rötterna i marken, jordfästa mig, för att stanna kvar, men samtidigt finns det en vild sida som driver på lusten att se något nytt. Det är inte så att jag är rastlös. Men med rätt motivation följt av en brinnande kyss så kan jag resa mig upp och följa med. Det är inte så svårt, och fler borde pröva på det.

Jag har bekantat mig med staden, faktiskt bott här under flera månader nu. Den är både vacker och trasig i sin uppbyggnad. Tegel blandat med trä blandat med klotter och skräp. Men människorna är vackra. Det finns många fina själar samtidigt som ett flertal av dem slåss, rånar, skjuter och mördar. Visst vill man helst att alla ska vara goda och komma överrens. Men så är inte livet tyvärr. Vi är köttsliga maskiner som älskar och slåss under samma råa himmel. Det där vi kallar själ... Visst finns det något sådant? Men ibland är vi mer djur som drivs av våra lustfyllda krav och drifter. Adrenalin som pumpar fram ett slag över käken. Giriga händer som rycker åt sig något som glimmar. En hjälpande hand som lyfter en fallande människa. Alla är vi olika under denna himmel.

Waden Tammas är allt och inget. Det är ett ego som försöker få orden att rulla och poesin att flöda fram. Det här är på något sätt en början. Så länge orden vill så skriver jag.